top of page

Thu, Oct 07

|

Microsoft Teams

Den (o)mänskliga faktorn i en värld med ökad digitalisering och automatisering

Hur ska man ta sig an den digitala och automatiserade utvecklingen av våra arbetsplatser och arbetsmiljö? Hör Lena Kecklund och Bengt Sandblad berätta om detta utifrån sin nya bok på ämnet - "Den (o)mänskliga faktorn: MTO: digitalisering och automatisering för säkerhet och hållbarhet"!

Registration is closed
See our other events
Den (o)mänskliga faktorn i en värld med ökad digitalisering och automatisering
Den (o)mänskliga faktorn i en värld med ökad digitalisering och automatisering

Time & Place

Oct 07, 2021, 1:00 PM – 3:00 PM GMT+2

Microsoft Teams

Guests

About the event

Under de senaste åren har man i de flesta branscher kunnat se en ökning av digitalisering och automatisering av företags verksamheter och processer. Med nya affärsmodeller och sätt att organisera ett företag sker även mer organisatoriska förändringar där exempelvis ansvar och avgränsningar kanske inte är helt enkla att förstå vid en första anblick.

Att dessa förändringstrender framgent kommer att bli än mer tydliga och genomgripande bedöms som troligt, vilket kommer att påverka både våra egna arbetsplatser men även de vi kanske besöker som kund och samhällsmedborgare.

Att genomföra förändringar avseende digitalisering, automatisering eller organisering är emellertid inte helt okomplicerat om man ser till hur risker kan uppstå i det system där teknik, människa och organisationen möts och samverkar.

En systematisk ansats är ett bra förhållningssätt för att redan på idéstadiet kunna analysera den förändring som planeras för att på bästa sätt kunna göra sig en uppfattning av hur den kan påverka exempelvis arbetsmiljön, säkerheten och hälsan för de människor som berörs och de eventuella nya risker som kan uppkomma.

Det systematiska perspektivet och samverkan mellan människa, teknik och organisation är det som är centralt i begreppet MTO (människa, teknik och organisation).

I början av 2021 publicerades boken ”Den (o)mänskliga faktorn: MTO: digitalisering och automatisering för säkerhet och hållbarhet”, skriven av Lena Kecklund och Bengt Sandblad. I boken beskrivs MTO-begreppet och en rad olika verktyg som praktiskt kan användas i olika verksamheter för att analysera och hantera komplexa risker.

Mer om boken kan läsas på förlaget Studentlitteraturs hemsida HÄR.

På detta webinar kommer Lena och Bengt att presentera boken och även djupdyka i några avsnitt och ge oss exempel på hur man konkret kan använda dessa metoder som ett verktyg inom sin egen organisation.

För att få ut mest av webinariet, passa på att läsa boken innan. Ni kan köpa den via Adlibris HÄR och via Bokus HÄR.

Varmt välkomna!

Om Lena

Lena Kecklund är filosofie doktor i psykologi samt grundare och vd för MTO Säkerhet AB. Lena har introducerat och utvecklat MTO-begreppet i Sverige. Hon har lång erfarenhet av att skapa säkra, hållbara och effektiva miljöer i säkerhetskritiska verksamheter som kärnkraft, sjöfart, tågtrafik och flygtrafikledning.

Om Bengt

Bengt Sandblad är teknologie doktor och professor emeritus i människa–datorinteraktion vid Uppsala universitet. Bengt har en lång erfarenhet av att studera och utveckla digitala arbetsmiljöer särskilt inom administrativa arbeten, sjukvård och för styrning av komplexa system, till exempel tågtrafik. Han är en av dem som fått Sveriges Ingenjörers Levipris för sitt arbete om digitala arbetsmiljöer.

Program

13.00  –  ca 15.00 (CET)

Tvådelat webinar med paus och tid för frågor och diskussion.

Registrering och avgift

Registrera dig genom att klicka på knappen Register!" här ovan eller scrolla ned till biljettraden längst ned på sidan.

För SÄKU-medlemmar

Välj “SÄKU member ticket”-alternativet när du anmäler dig och checkar ut.

Webinariet är gratis för medlemmar i Säkerhetskulturnätverket (SÄKU).

Webinariet kommer att spelas in för SÄKUs medlemmar. Materialet kommer vara tillgängligt en tidsbunden period efter webinariet.

För icke-SÄKU-medlemmar

Välj “Non SÄKU member ticket”-alternativet när du anmäler dig och checkar ut.

Webinariet är öppet för icke-SÄKU-medlemmar till en kostnad av 1 500 SEK plus moms och deltagare.

Återköp av biljetten är möjligt tills dagen innan eventet (1:a september). Om du inte har deltagit men inte informerat kansliet minst en dag innan eventet (1:a september), inget återköp är möjligt.

Få länken till webinariet

Efter att du anmält dig kommer du få en Teams-kallelse (samma dag eller någon dag efter du anmäld dig). Några dagar innan webinairet kommer du även få ett mejl med lite info om webinariet där även Teams-länken är med.

Om du fått förhinder att närvara vid webinariet efter att du anmält dig, vänligen informera kansliet om detta.

Information kopplat till GDPR/Allmänna dataskyddsförordningen

Läs mer om hur SÄKU behandlar dina personuppgifter här.

Tickets

 • SÄKU member ticket (FREE)

  Ticket for SÄKU members. Free of Charge.

  SEK 0.00
  Sale ended
 • Non SÄKU member ticket

  Ticket for Non SÄKU member.

  SEK 1,500.00
  Tax: +SEK 375.00 Moms
  Sale ended

Total

SEK 0.00

Share this event

bottom of page